2018-а е годината, в която Живка Папаначева и Милен Славов изпълват

...
2018-а е годината, в която Живка Папаначева и Милен Славов изпълват
Коментари Харесай

Живка Папанчева и Милен Славов с нова музика в годината на своя юбилей

2018-а е годината, в която Живка Папаначева и  Милен Славов изпълват 50 житейски години! 

Въпреки че от края на 90-те години на предишния век тяхното семейство живее в Съединени американски щати, те не пропущат да радват феновете си с нова продукция. В предаването  " Съботна софра " , излъчено на 6 октомври, обичаните от няколко генерации реализатори показаха своите нови композиции. Певицата Живка Папанчева е записала няколко известни странджански песни, аранжирани от брачна половинка ѝ, а в неговите авторски инструментални пиеси продължава да се усеща устрема към фюжън звученето. 

Тази година е креативен доста продуктивна. Записа се доста музика, продуцираха се доста видеа. Чудесно е човек да работи и сътрудничи с разнообразни актьори и интелектуалци. Нови и нови прозорчета се отварят за възгледи и музи. Аз и Живка сме дружно от 35 години и през всичките тези години нейният гений и човечност не стопира да пораства. Например песента " Тинка ". Интерпретацията и осъществяването те придвижват в разширени човешки измерения. Един ден Живка пристигна при мен в студиото и сподели: Искам да ми аранжираш и продуцираш " Тинка ", описа Милен Славов, а певицата добави: 

 Живка Папанчева и Милен Славов " Тинка " е българска национална ария от Странджа, мудна ария. Тази ария я знам от доста години: татко ми я пееше, чичо ми я пееше, в този момент пристигна време и аз да я изпея и запиша. Тя е изпълнена с човешка драма и дълбоки прочувствени прекарвания. Един цялостен обособен свят - битови детайли, обич и невярност, засегната горделивост, застъпничество и самостоятелност. За мен аранжиментът на една ария е като легло - лягаш си и ти комфортно или се въртиш по всички страни, не можеш да си намериш място. Аранжиментът, който Милен направи, е необикновен! Аз се усещам като вкъщи си като пея, а в това време има предизвикателство, нововъведение и традиция. Да бъдат изпяти професионално бавните странджански песни, а и освен бавните, се изисква прецизна вокална техника, вплетена с етнографско схващане и дълбока страст.

 Живка Папанчева и Милен Славов Милен Славов е както акордеонист и композитор в новите записи, по този начин и продуцент. Отново са избрали да работят с гайдарджията Петьо Костадинов, с който преди доста години сътвориха трио " Наздравица ". 

В моите композиции - дали соло акордеон, дали за отбор, през последните 30 години се пробвам да намеря синтез сред етническо и космополитно. Музика, която е колкото характерно българска, толкоз и докосваща, представяща универсални човешки страсти и характери. Какво значи да сме индивиди на този свят, в случай че не търсим и осъзнаваме обективността, и не преследваме добрината., сподели Милен Славов. 

Интервюто с музикантите и част от новите записи чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР